Spenning i hverdagen - Haavard forteller fra NEAS

Eventyr i Kristiansunds gater, stupbratte rørgater i Sunndalsfjella, vakre skiturer i bynære fjell. En hverdag i NEAS og Kristiansund byr på mye godt!

En tid for nyttårsforsetter, årstall som skrives feil, fulle treningssentre og tomme lommebøker etter en heidundranes julefeiring; nyåret har alt. For denne traineens vedkommende har starten på 2017 2018 kunnet by på elleville skiturer, obligatorisk fall på isen i Kristiansund, og nye spennende arbeidsoppgaver på jobb.


La oss reise tilbake til september 2017: en nyutdannet sivilingeniør nikker ivrig og bekrefter at han er godt kjent med transiente overspenninger og teorien bak Maxwell’s likninger. Frykten for å bli avslørt som uerfaren og kunnskapsløs er overhengende. Etter hvert som dagene går innser jeg at disse tankene er fullstendig ubegrunnede og helt unødvendig! Som trainee har man den fantastiske fordelen at man først og fremst er ansatt i en stilling der man skal lære. Du får tid og rom til å lære deg bedriften å kjenne og nye oppgaver du måtte få. For min egen del følte jeg meg på dette tidspunktet litt som en leirkrukke fersk fra dreieskiva; klar til å bli herdet i en tidkrevende varmebehandlingsprosess.

Jeg kan nok ikke si at teorien bak Maxwell’s likninger sitter like godt som gangetabellen, men for en lærerik første tid jeg har hatt i NEAS! Det tok ikke lang tid før jeg ble kastet ut i montørhverdagen, hvor jeg raskt forstod at det var mye jeg ikke hadde lært på NTNU. Nordmøre Energiverk har i dag 23 energimontører som utfører det daglige montasjearbeidet. Disse hyggelige karene er stadig vekk å finne i kabelgrøfter, høyt oppe i stolper, og hvor enn arbeidet måtte ta dem.

I to uker var jeg med og fikk delta i det daglige montørarbeidet. For min egen forståelse for bedriften og samspillet mellom planlegger og montør har dette vært essensielt. Samtidig ble det lagt et godt grunnlag for kommunikasjon på tvers av arbeidsoppgaver.
Jeg har også fått være med på et prosjekt på et av NEAS sine kraftverk, Ulvund kraftverk i Ålvundfjord. Her skal det meste av det elektriske utstyret byttes ut, og alle generatorer og turbiner skal gjennomgå grundig vedlikehold. De fleste kjenner til at vannkraft leverer det aller meste av energien som brukes i Norge, men det er nok heller få som vet i detalj hvordan et vannkraftverk fungerer. Gutta i Produksjonsavdelinga til NEAS har stålkontroll på dette, og gjør en utrolig viktig jobb for å sørge for at strømmen blir levert. Foruten ekstremt gode vafler på fredager har jeg god grunn til å ta turen inn til Ulvund en gang i blant for å ta del i dette spennende prosjektet. (Det skal ikke legges skjul på at de fleste av disse turene legges til fredager).

Vi er nå midt i en finværsperiode i Kristiansund, og hverken solskinn eller klare stjernehimler er sjeldent å se. I helga ble dette finværet utnyttet med en tur til Raudheia, som ligger en liten kjøretur fra byen. Som ivrig skientusiast var det en lettelse å finne andre skiglade traineer og venner i Kristiansund!

0