Skretting på Averøya

Skretting ønsker å gjøre Nordmøre enda mer attraktivt

Fiskefôrprodusenten Skretting er en viktig bedrift på Nordmøre, og har vært medlem i Kom Trainee helt siden starten. De ønsker å gjøre Nordmøre til en enda mer attraktiv plass å etablere seg.

Skretting er verdensledende innen produksjon og leveranse av fôr til havbruksnæringen. De anvender sin kunnskap om ingredienser og næringsbehovene til fisk og reker for å tilby innovative løsninger med optimal ernæringsverdi, bærekraftig produksjon, og økonomiske resultater for å oppfylle deres misjon "Feeding the future".


Traineene Sunniva og Ragnhild var så heldige å komme på få besøk til Skrettings fabrikk på Averøya, for å slå av en prat med Hilde Roald, som er produksjonsdirektør Skretting. Hilde har arbeidet i Skretting siden 1995, og har ansvaret for Skrettings tre fabrikker i Norge. Hilde har bakgrunn som sivilingeniør i kjemi, og startet faktisk sin karriere som trainee i Skretting i Stavanger, gjennom en egen traineeordning for næringsmiddelindustrien.


Først, vil du fortelle litt mer om deres virksomhet her på Nordmøre?

Fabrikken vår her på Averøya ble åpnet i 1983, og er faktisk verdens største fiskefôrfabrikk. Vi produserer mellom 600 og 700 ulike fôrprodukter – hovedsakelig til laks, men også noe til ørret, kveite og torsk. Vi har totalt 90 ansatte her på Averøya, i tillegg har vi én fabrikk i Stavanger, og én i Stokmarknes, men den på Averøya er den største. Vi betjener kunder i hele Norge, til havbruk langs hele kysten. Vi har både båter som går mellom fabrikkene, og ut fra fabrikkene til andre steder. Vi er en del av et konsern med 10 000 ansatte, og det er et globalt selskap med «søsken» rundt om i hele verden.


Skretting i Norge selger hovedsakelig til Norge og litt til Russland, mens søsterfabrikkene selger til alle de store havbruksnasjonene i verden.Det er svært få i Norge som vet hvor stor den norske havbruksnæringen egentlig er. Hver dag, hele året produseres det faktisk 14 millioner måltid med norsk laks! I 2050 skal det ifølge FN være 9 milliarder mennesker på jorden, og havbruksnæringen vil bare blir viktigere og viktigere for å mette verdens befolkning på en bærekraftig måte. Det snakkes mye om problemer med laksesykdommer i media, men laksen er faktisk det friskeste husdyret vi har, og oppdrett av norsk laks er svært bærekraftig.


Hva er det første du tenker når du hører «Kom Trainee»?

Da tenker jeg på ung, ivrig kompetanse.

Hvilke gevinster har bedriften hatt av å ha en trainee hos seg?


Vi har vært medlem i Kom Trainee siden starten, og har hatt mange traineer tidligere. Det å få inn unge folk, med helt fersk kompetanse gir oss veldig mye. Og det at vi får muligheten til å få tilgang på denne kompetansen, uten å måtte ansette noen fast med én gang, er en fordel – særlig når det er såpass trangt i næringslivet.

Hva kan fremtidige traineer bidra til hos dere?

Våre tidligere traineer har hatt ingeniør- eller logistikkbakgrunn. Traineen Madeleine, som begynner hos oss nå til høsten, har markedsføringsbakgrunn og skal arbeide i salgsavdelingen vår med litt «back office» opp mot selgerne våre. Den norske havbruksnæringen er i kontinuerlig vekst, og vil som nevnt bare blir viktigere i tiden som kommer. Skretting er en stor bedrift, og vi har behov for et bredt spekter av kompetanse.

På hvilken måte opplever du at det å være medlem i Kom Trainee bidrar positivt til bedriften?

Kom Trainee er et viktig møtepunkt for bedrifter på Nordmøre, og det er kjekt å treffe de andre bedriftene i en slik setting. Vi ønsker å bidra til å gjøre Nordmøre til en attraktiv plass å etablere seg, og gjennom Kom Trainee «løfter vi sammen» på vegne av regionen.

Hvor tror du Kom Trainee er om 10 nye år?

Jeg håper at Kom Trainee fortsatt vil være en sterk traineeordning som bidrar til at unge, nyutdannede kommer hit til regionen.


Hvilken plass i tippeligaen tror du KBK kommer på i årets sesong?

Jeg tror de kommer på 12. plass – det viktigste er at de ikke rykker ned.

0