NEAS - energisk medspiller

NEAS - en energisk medspiller i Nordmørsregionen

Nordmøre Energiverk AS (NEAS) har vært medlemsbedrift nesten siden oppstarten for 11 år siden, og har frem til nå hatt totalt 10 traineer innom bedriften.

NEAS er stolt medlemsbedrift i Kom Trainee, og brenner for ordningen. Selskapet ønsker gjennom sitt medlemskap å ta et aktivt samfunnsansvar, og bidra til et viktig virkemiddel for å utvikle Nordmøre som en en attraktiv bo- og arbeidsmarkedsregion. Vi har vært på besøk hos selskapet, og tatt en prat med Adm. dir. Knut Hansen, og HR-leder Kristin Wiik. 


Først, vil dere fortelle litt mer om bedriften, og deres virksomhet i her i Kristiansund og i regionen?

NEAS er blant de større energiverkene i fylket. Selskapet tilbyr produkter og tjenester knyttet til energi og telekommunikasjon/bredbånd, og eier fire kraftverk som produserer energi til regionen. Vår visjon er: "Vi skal gjøre utvikling mulig", og vi er stolt av og glad for å kunne levere samfunnskritiske løsninger som bidrar til utvikling av regionen vi bor i.

NEAS kan tilby attraktive og utfordrende karrieremuligheter innen mange fagområder. Hva er det første dere tenker på når dere hører ordet «Kom Trainee»?

Kom Trainee er en suksesshistorie. Det er en ordning som har vært vellykket for regionen, den rekrutterer unge mennesker som både vil og kan bidra, og som har kompetanse vi har behov for. Det er et langsiktig strategisk virkemiddel, som over tid har bidratt til å heve kompetansenivået i regionen. Kom Trainee har satt tydelige fotavtrykk som har løftet regionen vår, og gitt synlige resultater.

Hvilke gevinster har bedriften av å ha en trainee hos seg?

Vi får inn personer som ser på hvordan vi driver virksomheten med et nytt blikk, og som kommer med nye ideer til hvordan vi kan forbedre oss og utvikle selskapet. Vi har erfart at det er nyttig å bruke traineene i utviklingsprosjekter, som er nødvendig for at vi skal fornye og forbedre oss. Traineene er motiverte til å ta på seg krevende oppgaver, og de har en systematisk tilnærming til hvordan man løser komplekse og langsiktige oppgaver. Traineene er viktige bidragsytere i arbeidsmiljøet på arbeidsplassen, det er sosiale folk som har lyst til å bidra og engasjere seg. I dag jobber to tidligere traineer hos oss; produktsjef for bredbånd i markedsdivisjonen Marielle Kongestøl, og ansvarlig nettsystem i nettdivisjonen André Gjørven. En tredje trainee starter hos oss etter endt traineeløp i år, som kvalitetsleder. Vi gleder oss til Marie Aune Damile starter hos oss til høsten. De har alle en aktuell utdannelse og bakgrunn som vi har behov for i NEAS.

Hva kan framtidige traineer bidra til hos dere?

Vi har behov for motiverte traineer med løsningsfokus, som er endrings- og utviklingsorienterte. Vi har en filosofi om at traineene skal få mye ansvar med god veiledning og mentoring underveis. Traineene er med på å utfordre de ansatte vi allerede har, de er gode på analyse og å stille spørsmål for å forstå hvordan vi gjør ting. Da blir vi som er her fra før mer bevisst på hvordan vi jobber. Vi ser at et godt samarbeid mellom ansatte med lang og viktig fagerfaring i bransjen, og nyutdannede med ny og tidsriktig teoretisk kompetanse er en gunstig kombinasjon som gir svært gode resultater.

På hvilken måte opplever dere at det å være medlem i Kom Trainee bidrar positivt til bedriften?

For vår del kan vi rekruttere godt i dagens marked med vårt eget merkenavn, men gjennom Kom Trainee kan vi i fellesskap med andre spennende og attraktive medlemsbedrifter tiltrekke oss unge mennesker til regionen, som kanskje ikke hadde flyttet hit ellers. I sum vil alle bedriftene i partnernettverket tiltrekke oss høyere kompetanse enn vi ville fått hver for oss. I fellesskap bygger vi et attraktivt merkenavn gjennom Kom Trainee, hvor traineene får arbeidserfaring fra ulike bedrifter i flere bransjer, og slik får en flott start på karrieren med mye variasjon og flere ulike faglige utfordringer. Det er høy medarbeidertilfredshet og lav turnover i NEAS, slik at Kom Trainee er en måte å tiltrekke oss ny kompetanse i en gitt periode. Det gjør at vi kan utvikle oss og kompetansesammensetningen vår, selv om vi ikke alltid har et stort rekrutteringsbehov.

Hvor tror dere Kom Trainee er om 10 nye år?

Om ti år tror vi Kom Trainee fortsatt er en viktig motor for kompetansebygging i regionen. Vi har fått enda flere unge med høy utdanning til å flytte hit, både folk med lokal tilknytning og andre. Næringslivet trenger riktig og ny kompetanse og Kom Trainee kommer til å vokse og tilby flere fagretninger til flere medlemmer.

Hva har dere på nattbordet?

Knut: Jeg liker krim og har «Den grenseløse» av Jussi Adler-Olsen både på nattbordet og rundt meg.

Kristin: En bok skrevet av Anne Holt som heter «Offline». Anbefales!

Hvilken plass i tippeligaen tror dere KBK kommer på denne sesongen?

Det er kjempeartig at KBK har rykket opp i Eliteserien. Det er morsomt at laget har blitt så profesjonelt de siste årene. Opprykket er god markedsføring for byen og regionen, byen blir satt på kartet og får mye mediedekning. Vi håper de havner midt på tabellen, og regner med de er sterkere enn vi tror, og at de overlever første året i Eliteserien.

Etter å googlet antall lag i Eliteserien legger Knut til at han tror vi blir nr. 10. Vi må legge til at Knut kan lite om fotball, noe som illustreres gjennom at han lenge trodde at “Corner” var en spiller.

Det har vært utrolig gøy å være på besøk hos NEAS, en fantastisk flott arbeidsplass hvor det vises at alle ansatte er stolte av å jobbe i selskapet.

Hilsen traineene Merete og Marie

Foto: Hilde-Christine Brevik

0