GC Rieber

GC Rieber oppfordrer flere bedrifter til å bli med i Kom Trainee

Intervju med Jan Roger Bjerkestrand, administrerende direktør i GC Rieber Oils.

GC Rieber Oils har siden 1965 vært en viktig del av industrien i Kristiansund. De har gjennom mer enn 50 år utviklet seg fra å være en enkel raffinerer av tran, til å bli en høyteknologisk fabrikk som produserer høykonsentrert Omega-3 til markeder over hele verden. Selskapet har avdelinger innenfor salg og markedsføring, logistikk, økonomi, forskning og utvikling, lab-analyser, kvalitetssikring, råstoff og raffinering, og produksjon, og har dermed behov for et bredt spekter av kompetanse. Selskapet har vært medlem av Kom Trainee siden 2011, og har tatt imot tre traineer i løpet av denne perioden.


Jan Roger Bjerkestrand har vært administrerende direktør i GC Rieber Oils siden oktober 2010. Han har tidligere vært administrerende direktør i Aker Clean Carbon, og har en master i Energiledelse fra Handelshøyskolen BI. Vi tok en prat med han for å finne ut hvilke erfaringer GC Rieber Oils har gjort seg, etter snart 6 år som medlemsbedrift i Kom Trainee.

Hva er det første du tenker når du hører «Kom Trainee»?


Kompetanse. I tillegg opplever jeg traineene fra Kom Trainee som en livlig og framoverlent gjeng, med mye energi.


Hvilke gevinster har bedriften opplevd av å ha en trainee hos seg?

Vi opplever at alle traineene vi har hatt hos oss har vært veldig flinke folk. Det er positivt at det kommer inn unge, nyutdannede som kan stille spørsmål ved «fastsatte ting», noe som fungerer som en vitamininnsprøytning til organisasjonen. Det er også bra å få tilført mer ressurser til prosjektene vi jobber med. Prosjektarbeid fungerer særlig bra i denne sammenhengen, da traineene gjerne bare er her over et kort tidsrom. Kom Trainee gir god fleksibilitet i forhold til bedriftenes behov for kompetanse, og det er også bra at det er mulig å ha litt fleksibilitet i forhold til lengden på modulene. Våre tidligere traineer har jobbet både med det kommersielle, med økonomiske modellverktøy og kalkyler, og med det mer tekniske i forhold til selve produksjonen.

Hva kan fremtidige traineer bidra til hos dere?

Det dukker stadig opp nye behov gjennom ulike prosjekt her på GC Rieber Oils. Det er mye fokus på innovasjon og produktutvikling for tiden, og på effektivisering og digitalisering. Kompetanse relatert til automatisering er også noe vi merker blir enda viktigere. Det er spesielt viktig for oss å styrke konkurranseevnen til GC Rieber globalt sett, og vi ser et stort behov for å kunne ta i bruk business intelligence, og for å finne nye måter å jobbe mer effektivt på, og for hvordan vi best mulig kan nå ut til - og addere verdi til våre globale kunder.


På hvilke måter har det å være medlem i Kom Trainee bidratt positivt til bedriften?

Vi er svært fornøyde så langt, og vi ser på det som et viktig lokalt samfunnsansvar. Det er generelt sett mangel på nødvendig kompetanse her i regionen, og Kom Trainee er derfor et viktig tilskudd for å dekke dette behovet.I tillegg opplever vi i GC Rieber Oils at Kom Trainee er et viktig bedriftsnettverk å være en del av, og vi merker at dette bidrar til verdiskapning også utover selve traineeprogrammet. Kom Trainee har hele tiden hatt en god profilering, og vi er stolte av å være en del av dette. Vi oppfordrer også flere bedrifter til å bli med! Kom Trainee er virkelig gode på å finne gode kandidater, og jeg er mektig imponert over opplegget til Kom Trainee, særlig med tanke på utvelgelses- og intervjuprosessen. Det er veldig viktig for en by som Kristiansund at noen tar ansvar for å heve kompetansenivået.


Hvor tror du Kom Trainee er om 10 nye år?

Jeg tror Kom Trainee kommer til å ha en lang fremtid. Det er utrolig viktig at vi fortsetter å ta vare på traineeordningen, og sørge for at den overlever videre. Det er viktig å ta langsiktige beslutninger i stedet for å tenke kortsiktig, og Kom Trainee er på et godt spor her. Det som blir viktig fremover er å få enda flere medlemsbedrifter på plass, slik at enda flere får muligheten til å være traineer. Det er selvfølgelig også viktig at Kom Trainee hele tiden utvikler seg med tanke på å få tak i gode søkere som har den kompetansen det er behov for her. Jeg mener at det også er viktig å være litt dristig når det kommer til å gi utfordringer som gjør at traineene utvikler seg, samtidig som at de får god støtte.

Intervjuet ble videre rundet av med noen litt mer personlige spørsmål.

Hva har du på nattbordet?


«Sønnen» av Jo Nesbø - jeg er stor fan av han, og leser alle hans bøker. Jeg er generelt veldig glad i krim.

Hvilken plass i tippeligaen tror du KBK kommer på neste sesong?

Vi i GC Rieber er veldig opptatt av å støtte KBK. Jeg er jo litt realist, så jeg går for en 5.-plass.
Traineene takker så mye for praten, og for at GC Rieber Oils er en av medlemsbedriftene i Kom Trainee!

0